Tratamentul cancerului de prostată

Tratamentul cancerului de prostată

CUM SE TRATEAZĂ
Cea mai adecvată strategie de tratament depinde de o analiză atentă efectuată de medicul specialist, precum și de starea de sănătate a pacientului și caracteristicile bolii.

CUM SE CLASIFICĂ STRATEGIILE TERAPEUTICE?

  • O strategie curativă este utilizată pentru vindecarea bolii.
  • O strategie de cronicitate este utilizată pentru monitorizarea evoluției bolii în timp.
  • O strategie paliativă este utilizată pentru a reduce sau a elimina simptomele provocate de progresia bolii.

Mai întâi este necesar să faceți distincția între atitudinile de ținere sub observație și terapiile active. În prima fază, se alege să nu se administreze niciun fel de tratament și să se efectueze examinări frecvente care au ca scop ținerea sub control a evoluției bolii și o eventuală schimbare a abordării terapeutice. Aceste două opțiuni sunt reprezentate de supravegherea activă și așteptarea însoțită de monitorizare. În timpul supravegherii active, medicul monitorizează tumoarea și creșterea acesteia, pe baza unui grafic strict de programări. În timpul fiecărei vizite se efectuează mai multe teste.
Scopul este acela de a trece la alte opțiuni de tratament dacă apar semne de progresie a bolii. Supravegherea activă este o modalitate de tratament pentru vindecarea cancerului de prostată localizat, cu un scor Gleason scăzut. În cazul cancerului de prostată local avansat, se vor recomanda alte modalități de tratament. În cadrul „așteptării însoțite de monitorizare”, medicul programează vizite regulate pentru monitorizarea stării de sănătate și recomandă tratament atunci când apar simptomele. Acest tratament este indicat în general atunci când nu sunteți eligibil pentru prostatectomie, radioterapie sau terapie hormonală. Acest lucru poate fi corelat cu vârsta dumneavoastră sau cu alte afecțiuni medicale care fac ca respectivele tratamente să fie periculoase pentru dumneavoastră.

Această opțiune nu trebuie considerată drept un pas înapoi: dimpotrivă, este adesea luată în considerare, în special pentru pacienții cu boală cu agresivitate redusă, potențial indolentă și cu risc scăzut. Această opțiune poate fi adecvată, de asemenea, pentru pacienții, în special vârstnici, care prezintă boli mai grave și un prognostic mai slab. Altfel, opțiunile valabile în diferitele tratamente active sunt variate și includ intervenția chirurgicală tehnică, radioterapia, terapia hormonală, chimioterapia și în cele din urmă, datorită faptului că cercetarea în domeniu nu se oprește niciodată, disponibilitatea constantă a unor noi terapii.

Articole similare

Intervenția chirurgicală
Radioterapia
Chimioterapia