În Europa, sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticați cu depresie, adică de două ori populația României.

În Europa, sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticați cu depresie, adică de două ori populația României.
1 din 4 persoane va fi afectată personal de probleme de sănătate mintală, precum depresia, pe durata vieții.

Din păcate, aceste afecțiuni sunt atât de frecvente, încât este posibil să cunoști deja persoane care suferă de depresie sau poți fi chiar tu una dintre acestea. Chiar și așa, uneori poate fi încă dificil să înțelegem impactul devastator pe care bolile precum depresia îl au asupra vieții noastre.

Campania ”Să învingem depresia" încearcă să crească gradul de conștientizare asupra dificultății gestionării diverselor tipuri de depresie, inclusiv tulburarea depresivă majoră. Campania este inițiată de Janssen, cu sprijinul COPAC.

Janssen are o îndelungată experiență în a ajuta la reducerea poverii, dizabilității și ravagiilor provocate de afecțiunile psihice și se dedică transformării vieții oamenilor.

De la aparținători la cadre medicale și persoane care suferă de depresie și tulburare depresivă majoră, vrem să ne asigurăm că reușim cu toții să ne îngrijim mai bine pe noi și pe cei dragi.

Breaking depression

Arta kintsugi

Kintsugi este arta japoneză de reparare a obiectelor ceramice sparte prin lipirea cu un lac cu pulbere de aur.

Tradus ca „tâmplărie de aur”, kintsugi tratează spargerea și repararea unui obiect ca parte a istoriei acestuia, nu ca un eveniment care trebuie ascuns.

Campania ”Să învingem depresia" prezintă cinci exemple de artă kintsugi, inspirate de poveștile a cinci oameni cu depresie. Repararea ceramicii sparte evidențiază crăpăturile și imperfecțiunile unui obiect, reflectând în același timp cât de complex și îndelungat este acest proces. Acest lucru nu conferă doar unicitate unei piese, ci demonstrează și că obiectul a avut o viață proprie și o poveste de spus.

Fiecare dintre aceste obiecte relatează o poveste vizuală, care transmite că prin răbdare, grijă și în timp, oamenii cu depresie pot începe procesul de vindecare.

Artistul vizual

Lidia Alina Nicolae

"Procesul creativ și provocările lui sunt cele care mă încarcă de fiecare dată cu energie pozitivă, mai apoi fiind completate de sentimentele de bucurie pe care reușesc să le aduc în sufletele oamenilor atunci când rezonează cu operele mele."

Lidia Alina Nicolae trăiește și creează în București.

În prezent, lucrează la dezvoltarea proiectului Ceramical. Pasiunea pentru obiectele cu trei dimensiuni exista încă din perioada școlii și a orelor de modelaj în lut. O altă dragoste mai veche este pentru cultura și arta asiatică, Lidia având deja o serie de lucrări inspirate din arta chineză și cea japoneză în colecția denumită Sakura.

Are o activitate artistică bogată, confirmată de premii și expoziții atât în România, cât și în alte țări.

Proiectul bazat pe tehnica Kintsugi vine ca o desăvârșire a celor trei moduri de exprimare ale sale, desenul, modelarea lutului și restaurarea de obiect.

Renașterea obiectului spart prin lipirea bucăților cu aur îl face pe acesta mai frumos și mai luminos.

Cinci oameni care ne inspiră

Poveștile prezentate aici sunt inspirate de oameni care, de-a lungul vieții lor, s-au confruntat cu episoade de depresie. Fiecare poveste a inspirat o operă de artă, fiecare cu o viață proprie. Toate acestea ne transmit că procesul de vindecare poate să înceapă prin răbdare, grijă și în timp.

Andreea, 33
Nușa, 38
Cristina, 38
Adriana, 37
Daniel, 40
Tulburarea depresivă majoră

În Europa, sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticați cu tulburare depresivă majoră, adică de două ori populația României. Depresia este principala cauză de invaliditate la nivel mondial.

Descărcați infograficul pentru mai multe informații despre depresie și tulburarea depresivă majoră. Cu cât știm mai multe despre aceste afecțiuni, cu atât putem coopera mai mult pentru a învinge definitiv depresia.

Sprijin

Coaliția Organizațiilor Persoanelor cu Afecțiuni Cronice din România

Misiunea COPAC este de a sprijini pacienţii şi organizaţiile de pacienţi să acţioneze unitar şi eficient pentru apărarea şi promovarea drepturilor pacienţilor.

Dacă sunteți îngrijorat(ă) pentru sănătatea mintală a dvs. sau a altcuiva, vizitați site-ul COPAC pentru mai multe informații. În caz de urgență, sunați la 112.

References

The Global Cancer Observatory (https://gco.iarc.fr/today), date din 2020. Ultima accesare: Februarie, 2023
Xu Y, Huo R, Chen X, Yu X. Diabetes mellitus and the risk of bladder cancer. Medicine. 2017;96:46(e8588)
Dietrich K, Demidenko E, Schned A, Zens MS, Heaney J, Karagas MR. Parity, early menopause and the incidence of bladder cancer in women: a case-control study and meta-analysis. Eur J Cancer. 2011;47(4):592-599