Andreea, 33

Andreea, 33

Se adunaseră multe. Multă presiune pe umerii mei: că fac 30 de ani și nu am făcut nimic cu viața mea, că nu am un copil, că nu am un business așa cum mi-l doream. Aveam impresia că trece timpul pe lângă mine și nu fac lucruri. Mă simțeam stresată, panicată și tristă de foarte multe ori. În felul ăsta am ajuns ușor-ușor la “depresia aia de manual”: am avut două săptămâni în care nu m-am ridicat din pat, mergeam doar până la baie și asta mi se părea extrem de greu, am avut o insomnie cruntă. Dormeam o oră – două pe noapte, în rest doar mă uitam pe tavan și plângeam. Nopțile erau foarte grele. Noaptea clacam cel mai des. Mi se parea ca s-a terminat lumea și că nu mai are niciun sens să trăiesc, că oricum nu mai este nicio fericire în lume și n-o să mai găsesc niciun fel de plăcere.

Situația era foarte sumbră. Nu era lumină, culoare, veselie. Mă simțeam pe fundul lacului, într-o mlaștină vâscoasă, pe nisipuri miscătoare.

Aveam doua variante: ori mă opresc din a trăi în felul ăsta, ori ies cumva din situație. Am zis: OK, trebuie să fac ceva. Trebuie să iți dorești foarte tare să schimbi lucruri și să înțelegi lucruri și probabil eu, ajunsă pe fundul lacului, simțeam că n-am unde să mă duc mai jos de atât. Așa că am mers la terapie. După o lună de discuții și teste împreună cu terapeutul, am ajuns la diagnosticul “depresie cu tendințe suicidale”. M-a pus să semnez un contract în care sa spun că nu o să mă sinucid pe perioada terapiei – ceea ce a fost șocant pentru mine. Avusesem gânduri suicidale, doar că nu le-am conștientizat și nu le-am dus la capăt.

Acum sunt recunoscătoare pentru ce mi s-a întâmplat, pentru că mi-am dat seama că dacă nu treceam prin momentul ăsta depresiv, m-aș fi ascuns eu pe mine încă foarte multă vreme. Nu aș fi avut curajul să spun niște lucruri pe care le gândesc, așa cum le gândesc, nimănui. N-aș fi fost în stare să mă arăt așa cum sunt, să iau niște decizii legate de viața mea în funcție de mine și de cum sunt eu. Am învățat să nu mai generalizez și să nu îmi fie rușine cu ceea ce sunt.

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.