Cum se tratează artroza psoriazică?

Cum se tratează artroza psoriazică?

Unele tratamente pentru APs pot fi diferite de cele pentru psoriazis, deși tratamentele topice pot fi în continuare recomandate pentru problemele cutanate.

AINS sunt un grup mare de medicamente antiinflamatoare care se pot lua pe perioade lungi de timp. Ele pot diminua inflamația și contribuie la calmarea durerii. Există mai multe tipuri diferite, fiecare având un profil propriu risc-beneficiu, iar unele sunt disponibile de la farmacie, în timp ce altele trebuie prescrise de medic.

La fel ca toate medicamentele, AINS pot avea reacții adverse precum dureri de stomac, indigestie și ulcere gastrice.

Dacă AINS în monoterapie nu ajută, se pot recomanda alte medicamente.

La fel ca AINS, corticosteroizii pot contribui la diminuarea durerii și a tumefierii. Ei pot fi administrați oral sau injectați în articulația afectată pentru a controla inflamația. În doze mici, comprimatele de steroizi pot ameliora durerea și rigiditatea în cazul persoanelor cu artrită psoriazică. Utilizarea temporară a unor doze mai mari de steroizi poate ajuta o persoană să își revină de pe urma unei acutizări severe a bolii.

La fel ca în cazul altor medicamente, steroizii nu sunt recomandați pentru toate persoanele. Deși variază de la o persoană la alta, ei pot avea reacții adverse, mai ales dacă sunt utilizați mult timp, iar psoriazisul dumneavoastră se poate acutiza atunci când opriți tratamentul.

Pentru a afla mai multe despre eventualele reacții adverse ale corticosteroizilor, vă rugăm să citiți prospectul cu informații pentru pacienți înainte de a începe tratamentul. Dacă aveți nelămuriri sau aveți nevoie de un tratament pe termen lung, vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament.

DMARD vizează mai degrabă modificarea bolii propriu-zise decât doar reducerea simptomelor, prin abordarea cauzelor inflamației articulare. Ele pot contribui la încetinirea progresiei bolii, dar necesită timp pentru a avea un efect. Între timp, DMARD se pot lua împreună cu alte medicamente pentru a contribui la gestionarea durerii.

Majoritatea DMARD acționează asupra sistemului imun și cu cât începeți mai devreme să luați DMARD, cu atât poate fi mai eficace. Poate dura câteva săptămâni sau luni pentru a observa o îmbunătățire și prin urmare, este important să continuați să luați medicamentul, chiar dacă la început nu pare să funcționeze.

Întrucât ele se iau pe termen lung, există riscul apariției reacțiilor adverse, acestea variind între diferitele DMARD, precum și de la o persoană la alta. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți reacții adverse care vă deranjează.

Medicamentele biologice sunt un tip de DMARD (medicamente antireumatice modificatoare de boală) imunosupresoare, nesintetice. Ele vizează imitarea substanțelor chimice care se găsesc în corp în mod natural pentru a ținti anumite părți ale sistemului imun ce determină inflamație. Biologicele sunt administrate prin injecție sau perfuzie și pot avea efecte în termen de 4-6 săptămâni pentru a ameliora simptomele și tumefierea asociate cu APs, deși răspunsul individual poate varia.

La fel ca în cazul altor injecții, cele mai frecvente reacții adverse includ reacțiile cutanate la locul injectării. S-a demonstrat că biologicele cresc riscul de infecții, inclusiv de tuberculoză. Discutați cu medicul cât mai curând posibil dacă apar simptome de genul durerii în gât, temperaturii crescute sau diareii. Biologicele pot uneori determina alte reacții adverse, precum probleme la nivelul ficatului, rinichilor sau hemoleucogramei și prin urmare, veți avea nevoie, de regulă, de analize de sânge în mod regulat înainte de tratament și pe parcursul acestuia.

Terapiile biologice sunt administrate, de obicei, timp de câteva luni; dacă medicamentul se dovedește a fi eficace, se poate continua, dar dacă nu, medicul dumneavoastră poate sugera oprirea medicamentului sau înlocuirea lui cu un tratament biologic alternativ.

Terapiile biologice ar trebui prescrise doar de un medic de specialitate cu experiență în tratarea APs, deși simptomele și reacțiile adverse pot fi monitorizate de un asistent medical licențiat de specialitate.

S-ar putea să vă intereseze și...

Person working on a laptop
Cum mă pot ajuta pe mine însumi?

Explorați informații cu privire la modul în care vă puteți ajuta să gestionați artrita psoriazică în viața de zi cu zi

Group of people in swimming costumes - PsA, look after your body
Îngrijirea corpului dumneavoastră

Aflați cum vă puteți menține corpul sănătos


Woman jogging - Look after your mind with PsA
Îngrijirea minții dumneavoastră

Explorați informații despre cum puteți avea grijă de mintea dumneavoastră

References

NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Mayo Clinic. Amyloidosis overview: symptoms and causes. Accesat: 26 mai 2022.
National Organization for Rare Disorders. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
D'Errico S, Mazzanti A, Baldari B, Maiese A, Frati P, Fineschi V. Sudden death in lambda light chain AL cardiac amyloidosis: a review of literature and update for clinicians and pathologists. Int J Clin Exp Pathol. 2020 Jul 1;13(7):1474-1482. PMID: 32782665; PMCID: PMC7414507.
Mayo Clinic. Amyloidosis diagnosis and treatment. Accesat: 20 august 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Merlini G, Dispenzieri A, Sanchorawala V, et al. Systematic immunglobulin light chain amyloidosis. Nature Review Disease Primers. 2018;4(1):38.
Hasib Sidiqi M, Gertz MA. Immunoglobulin light chain amyloidosis diagnosis and treatment algorithm 2021. Blood cancer journal. 2021;11(5):1-9.