Îngrijirea minții dumneavoastră

Îngrijirea minții dumneavoastră

APs nu afectează doar corpul – este de înțeles că poate genera stres, depresie, anxietate și probleme cu somnul. Acestea pot afecta calitatea vieții, pot crește sensibilitatea la durere și contribui la un nivel redus de energie.

Uneori vă puteți simți îngrijorați sau anxioși, dar trebuie să știți că nu sunteți singuri fiindcă până la o treime din persoanele cu APs își fac griji, resimt anxietate și stres din cauza psoriazisului. Stresul și grijile vă pot agrava APs și pot avea un impact asupra răspunsului dumneavoastră la tratament.

Persoanele cu APs au o probabilitate mai mare de a suferi de depresie și anxietate decât dacă ar avea doar psoriazis, așa că fiți atenți la următoarele semne:

  • tulburări de somn
  • sentimente de tristețe sau deznădejde
  • energie scăzută
  • pierderea interesului pentru hobby-uri
  • dificultăți de concentrare

Modul în care APs vă poate limita mișcările și vă lasă frustrați și cu dureri poate duce la evitarea situațiilor sociale sau vă poate împiedica din a vă vedea de viața de zi cu zi. Dacă sunteți nefericiți și ratați lucruri, acest fapt vă poate afecta relațiile.

Oricine se poate trezi în situația de a avea probleme din perspectiva bunăstării psihologice și de a avea nevoie de sprijin, dar acest lucru survine mai des la persoanele cu afecțiuni fizice de durată precum APs. Deși poate fi dificil să vorbiți despre sentimentele dumneavoastră, aproape o treime din consultațiile la MG implică sănătatea mintală și prin urmare, MG va putea să vă ofere sprijin sau să vă direcționeze către un loc unde îl puteți accesa.

Prin urmare, dacă întâmpinați probleme în a face față, vă rugăm să solicitați ajutor, știind că există multe persoane și servicii care vă pot ajuta.

Mai jos sunt menționate unele din serviciile care vă pot fi utile. Niciunul din aceste servicii nu este legat în mod direct de APs, dar unele oferă sprijin specific celor cu afecțiuni pe termen lung.

Vedeți mai jos pentru a analiza diferitele tipuri de sprijin care v-ar putea ajuta în gestionarea dificultăților frecvente din domeniul sănătății mintale, precum stresul, anxietatea sau depresia.

Intervențiile psihologice îi pot ajuta pe oamenii care se confruntă cu dificultăți din domeniul sănătății mintale. În cazul celor cu psoriazis, s-a demonstrat că terapia cognitiv-comportamentală (TCC) axată pe gestionarea stresului, în special, nu doar că a îmbunătățit bunăstarea psihologică, dar a și redus din gravitatea psoriazisului atunci când aceasta s-a asociat cu tratament medical.

TCC este un tip de terapie prin dialog care se axează pe modurile în care gândurile, convingerile și atitudinile dumneavoastră vă afectează sentimentele și comportamentul. Folosește anumite sarcini precum „înregistrarea gândurilor” pentru a vă ajuta să identificați gândurile negative pe care le-ați putea avea, cum vă fac să vă simțiți, de ce le aveți, cât de realiste sunt, ce gânduri alternative ar fi mai realiste și cum vă simțiți după ce ați parcurs sarcina. Prin sarcini de acest gen, TCC vă învață mecanisme de adaptare pentru a înfrunta orice modele negative de gândire și pentru a vă antrena din nou să gândiți într-un mod mai rațional, întrerupând ciclurile gândirii negative care îi fac pe oameni să se simtă deprimați sau anxioși. Unele sarcini se fac în timpul ședinței, iar altele le faceți pe cont propriu ca „temă”.

TIP este un tip de terapie prin dialog pentru persoanele cu depresie care ar putea întâmpina dificultăți în a relaționa sau a interacționa cu alte persoane. De exemplu, o persoană cu depresie ar putea beneficia de pe urma TIP dacă se simte izolată fiindcă s-a înstrăinat de prieteni și familie cât timp dispoziția sa a fost scăzută.

TIP îi ajută pe oameni să își revină prin abordarea surselor dificile de tensiune din relații precum conflictele, schimbările din viață, doliul, pierderea sau ceea ce oamenii simt că lipsește dintr-o relație. Prin acționarea asupra acestor lucruri și asupra altor aspecte legate de relațiile care sunt relevante pentru o persoană, mulți oameni constată că interacționează mai bine cu alții și în consecință, se simt mult mai bine.

Consilierea este un tip de terapie prin dialog care îi ajută pe oameni să facă față la multe probleme, inclusiv într-o serie de dificultăți din domeniul sănătății mintale, afecțiuni fizice, evenimente din viață, emoții sau alte probleme. Esența consilierii constă în ascultarea modului în care vorbiți despre dificultățile dumneavoastră, fără a vă judeca sau critica, astfel încât consilierul să vă înțeleagă mai bine și să vă ofere o perspectivă, dar și să vă ajute să căutați propriile soluții la probleme.

S-ar putea să vă intereseze și...

Person working on a laptop
Cum mă pot ajuta pe mine însumi?

Explorați informații cu privire la modul în care vă puteți ajuta să gestionați artrita psoriazică în viața de zi cu zi

Woman drinking from a mug - How is PsA treated
Ce tratamente pentru artrita psoriazică sunt disponibile?

Aflați despre opțiunile terapeutice pe care le aveți

References

NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Mayo Clinic. Amyloidosis overview: symptoms and causes. Accesat: 26 mai 2022.
National Organization for Rare Disorders. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
D'Errico S, Mazzanti A, Baldari B, Maiese A, Frati P, Fineschi V. Sudden death in lambda light chain AL cardiac amyloidosis: a review of literature and update for clinicians and pathologists. Int J Clin Exp Pathol. 2020 Jul 1;13(7):1474-1482. PMID: 32782665; PMCID: PMC7414507.
Mayo Clinic. Amyloidosis diagnosis and treatment. Accesat: 20 august 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Merlini G, Dispenzieri A, Sanchorawala V, et al. Systematic immunglobulin light chain amyloidosis. Nature Review Disease Primers. 2018;4(1):38.
Hasib Sidiqi M, Gertz MA. Immunoglobulin light chain amyloidosis diagnosis and treatment algorithm 2021. Blood cancer journal. 2021;11(5):1-9.