Care este diferența între psoriazis și artrita psoriazică?

Care este diferența între psoriazis și artrita psoriazică?

Psoriazisul este o afecțiune cauzată de un dezechilibru la nivelul sistemului imun și de obicei, afectează pielea. Aproximativ 30% din persoanele cu psoriazis dezvoltă artrită psoriazică care afectează articulațiile, precum și pielea. Persoanele cu psoriazis unghial au o probabilitate mai mare de a dezvolta APs, deși aceasta poate să apară înainte sau concomitent cu psoriazisul. În cazul persoanelor cu APs, articulațiile pot deveni rigide, tumefiate, obosite și dureroase, limitând mișcările și generând leziuni permanente în absența tratamentului. În mod special, persoanele cu APs pot dezvolta o tumefiere dureroasă la nivelul degetelor de la mâini și picioare (cunoscută sub numele de dactilită). APs poate afecta oameni de orice vârstă, dar de obicei, debutează între 30 și 50 de ani și afectează femeile și bărbații în mod egal. APs poate cauza probleme de durată și prin urmare, dacă aveți nelămuriri cu privire la simptome sau tratament, asigurați-vă că discutați cu profesionistul dumneavoastră din domeniul sănătății.

Man standing and smiling - differences between PsO and PsA

Artrita psoriazică nu afectează doar articulațiile

Persoanele cu APs au o probabilitate mai mare de a avea o serie de alte afecțiuni fizice și de sănătate mintală.

Acestea pot surveni ca urmare a inflamației sau din cauza efectului pe care simptomele de APs îl poate avea asupra felului în care vă simțiți:


Persoanele cu APs pot avea o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet, iar acest lucru, la rândul său, poate crește riscul de boală cardiacă și alte simptome precum oboseala.

Poate exista un risc crescut de evenimente și boală de tip cardiovascular, variind de la tensiune arterială crescută (hipertensiune) la forme mai severe (precum atac de cord, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral).


Ochii se pot inflama (uveită), cauzând durere, ochi roșii sau vedere încețoșată. Se poate trata, dar este important să se solicite ajutor cât de curând posibil pentru a evita efectele pe termen lung.

Riscul de boală inflamatorie intestinală (boală Crohn sau colită ulcerativă) poate fi mai mare. Acestea pot duce la scădere în greutate, disconfort abdominal și diaree.

Bineînțeles că APs poate genera stres, depresie, anxietate și probleme cu somnul. Acestea pot afecta calitatea vieții, pot crește sensibilitatea la durere și contribui la un nivel redus de energie.

Oboseala, un sentiment de epuizare susținută, apăsătoare, care interferează cu viața de zi cu zi, se asociază cu APs și psoriazis, însă este adesea mai severă în cazul persoanelor cu APs.1112

S-ar putea să vă intereseze și...

Woman thinking - PsA symptoms
Care sunt simptomele artritei psoriazice?

Aflați mai multe despre simptomele artritei psoriazice

Man standing - What PsA treatments are available?
Ce tratamente pentru artrita psoriazică sunt disponibile?

Aflați despre opțiunile terapeutice pe care le aveți

Person working on a laptop
Cum mă pot ajuta pe mine însumi?

Explorați informații cu privire la modul în care vă puteți ajuta să gestionați artrita psoriazică în viața de zi cu zi

References

NHS. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.
Mayo Clinic. Amyloidosis overview: symptoms and causes. Accesat: 26 mai 2022.
National Organization for Rare Disorders. Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
D'Errico S, Mazzanti A, Baldari B, Maiese A, Frati P, Fineschi V. Sudden death in lambda light chain AL cardiac amyloidosis: a review of literature and update for clinicians and pathologists. Int J Clin Exp Pathol. 2020 Jul 1;13(7):1474-1482. PMID: 32782665; PMCID: PMC7414507.
Mayo Clinic. Amyloidosis diagnosis and treatment. Accesat: 20 august 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Merlini G, Dispenzieri A, Sanchorawala V, et al. Systematic immunglobulin light chain amyloidosis. Nature Review Disease Primers. 2018;4(1):38.
Hasib Sidiqi M, Gertz MA. Immunoglobulin light chain amyloidosis diagnosis and treatment algorithm 2021. Blood cancer journal. 2021;11(5):1-9.