Există o relație între alimentație și prevenirea cancerului de prostată. Aportul de energie este unul dintre factorii asupra căruia se poate interveni pentru a ține sub control progresia tumorii. În plus, regimul alimentar deține un rol important în prevenirea hipertrofiei de prostată.
De ce este atât de importantă prevenția prin alimentaţie?
Intervențiile care țintesc starea de sănătate a prostatei prin alimentație vizează două căi: blocarea efectului dihidrotestosteronului, un hormon responsabil pentru creșterea celulelor maligne de la nivelul prostatei și furnizarea unui antioxidant împotriva radicalilor liberi ai oxigenului. Un regim alimentar echilibrat trebuie să fie variat, echilibrat ca număr de calorii și adecvat menținerii unei greutăți sănătoase; Cercetarea științifică a arătat că urmarea unui regim alimentar cu conținut bogat de legume și conținut scăzut de grăsimi animale (grăsimi saturate) determină o reducere a riscului de cancer. Organismul are nevoie de mulți nutrienți care provin din consumul unei varietăți mari de alimente (fructe, legume, leguminoase, cereale, pește, carne de pasăre, carne și produse lactate, uleiuri) care sunt distribuite într-un mod echilibrat pe tot parcursul zilei și al săptămânii. Din aceste motive, regimul alimentar mediteranean, care include alimente cu conținut crescut de fibre, vitamine și minerale a fost confirmat drept unul dintre cele mai bune regimuri alimentare care pot fi urmate.
Ce alimente să punețI pe masă
Alimentele ideale sunt cele cu conținut crescut de minerale (în special seleniu, care se găsește în pește, ouă, ficat și carne de pasăre), vitamine (fructe și legume) și fibre. Mai precis:
- alimente integrale, naturale și organice (leguminoase, produse din soia și cereale integrale, cum sunt grâul, orzul, orezul, secara, ovăzul), deoarece nu conțin pesticide și alți agenți contaminanți;
- alimente din plante proaspete, cât mai crude posibil, deoarece furnizează nutrienți cu acțiune de prevenire pentru starea de sănătate și de bine a prostatei;
- alimente care conțin fitoestrogeni și acizi grași omega-3, deoarece acestea blochează dihidrotestosteronul, contracarând tumoarea;
- alimente care conțin carotenizi, inclusiv în special licopen (cum sunt roșiile, morcovii, ridichiile verzi, spanacul, papaia, mango, cicoarea, ardeiul gras roșu, arugula, salata tip varză, salata verde, broccoli, napul, varza de Bruxelles, pepenele galben, grepfrutul roz, căpșunile, strugurii roșii, caisele), care pot avea un efect pozitiv asupra prostatei, protejând celulele de radicalii liberi.
Cu toate că se recomandă alegerea legumelor crude de câte ori este posibil, cu excepția roșiilor: pentru a facilita absorbția licopenului este bine să mâncați roșii mici gătite, deoarece acesta se absoarbe în mică măsură din roșiile crude. Licopenul are o capacitate antioxidativă crescută și împotriva radicalilor liberi, după ce se absoarbe din alimentele pe bază de plante este concentrat în principal la nivelul prostatei, al testiculelor, al glandelor suprarenale și al ficatului, unde este depozitat dacă este consumat în abundență și nu este utilizat.
Cercetarea se concentrează asupra acestor substanțe care par să dețină un rol în prevenirea cancerului de prostată:
- Licopen (o substanță prezentă în principal la nivelul tomatelor de culoare roșie, dar și în pepenele roșu și grepfrutul roz);
- Vitamina A (se găsesc cantități mari în alimentele pe bază de plante, cum sunt caisele, portocalele, morcovii, varza, măcrișul de baltă, andivele, roșiile, pătrunjelul și spanacul);
- Vitamina D (care se găsește în pește și ouă);
- Vitamina E (sursele bogate includ semințele, boabele de cereale, fructele și legumele);
- produsele din soia;
- ceaiul verde.
Alimente de evitat
Este probabil ca următoarele alimente să provoace mărirea prostatei:
- condimentele, piperul;
- grăsimile animale saturate (carnea roșie gătită pe grătar, brânza și alimentele prăjite, deoarece conform datelor, animalelor li se administrează hormoni sintetici pentru îngrășare);
- băuturile spirtoase.
În plus, s-a demonstrat că metaboliții colesterolului inițiază degenerarea celulelor prostatei, promovând astfel mărirea prostatei. Aceste alimente provoacă acidifiere în întregul organism, precum și în urină, ceea ce duce la o afecțiune patologică ce predispune la inflamarea degenerativă a prostatei. Aceasta înseamnă că orice persoană care are o problemă cu cancerul de prostată trebuie să evite în mod clar alimentele și băuturile răcoritoare care pot irita tractul urinar cum ar fi cârnații, alimentele prăjite sau condimentate. Se recomandă, de asemenea, limitarea consumului de sucuri carbogazoase și, în special, al băuturilor alcoolice.
IMPORTANȚA HIDRATĂRII
Trebuie să beți cel puțin doi litri de apă pe zi, de preferat apă minerală. Consumul unei cantități mari de apă curăță prostata și împiedică stagnarea substanțelor iritante în urină. Aceste substanțe nu cauzează direct hipertrofia, însă provoacă iritare, generând simptome urinare tipice ale HBP, chiar și atunci când această tulburare nu se manifestă încă. În ceea ce privește alcoolul, se recomandă să nu se depășească două pahare de vin pe zi: vinul, de fapt, conține mulți antioxidanți, inclusiv resveratrol.
Prevenția
Nu există o prevenție primară specifică pentru cancerul de prostată, însă se recomandă menținerea unui stil de viață sănătos și a unei greutăți corporale normale. În plus față de cele legate de alimente, iată unele sfaturi bune și valabile cu privire la prevenție. Importanța unei nutriții adecvate în vederea reducerii riscului de cancer este indiscutabilă: un regim alimentar adecvat contribuie la prevenirea inflamației, la contracararea riscului de hipertrofie și prevenirea cancerelor. Există însă și alte măsuri pentru menținerea unui stil de viață sănătos și a stării de bine a organismului, care pot oferi protecție împotriva multor boli, nu doar a cancerului de prostată.
Scăderea greutății corporale este importantă și foarte recomandată, în special reducerea grăsimii abdominale: ca organ endocrin care secretă mai mulți hormoni influențează întregul profil hormonal, cu o acțiune agresivă împotriva prostatei. În plus față de prevenție, scăderea în greutate la pacienții supraponderali și nutriția adecvată reprezintă strategii terapeutice suplimentare care pot contribui la reducerea valorilor PSA-ului, ceea ce duce la încetinirea progresiei bolii la pacienții cu cancer de prostată.
Activitatea fizică ajută persoanele să rămână în formă și să țină sub control greutatea. Nu este esențială practicarea unui sport sau calitatea de membru la o sală de sport, însă este importantă efectuarea de exerciții fizice cu o oarecare regularitate: numai o jumătate de oră pe zi, în ritmul propriu și conform nivelului dumneavoastră de experiență. Un mers alert ar fi suficient sau, pentru deplasările scurte, mergeți pe bicicletă în loc să utilizați autoturismul. Renunțarea la fumat protejează organismul de multe boli și se consideră că fumatul este responsabil pentru unele forme de cancer, cu toate că nu este direct corelat cu cancerul de prostată. Efectuați examene medicale și controlare regulate pentru a facilita diagnosticarea în fază incipientă; acest lucru se recomandă în mod deosebit în cazul existenței tumorii în familie sau a unor simptome deranjante, cum sunt tulburările de micturiție.
Nu este niciodată prea târziu să alegeți un stil de viață sănătos și echilibrat, modificarea tiparelor de comportament neadecvate aduce beneficii semnificative la vârste înaintate.