Viața sexuală

Viața sexuală

Multe persoane care suferă de cancer de prostată găsesc dificil să discute despre problemele medicale personale, în special despre cele legate de contactele sexuale. Depășirea acestei limite poate reduce multe dintre reacțiile adverse ale tratamentului și poate aduce soluții la multe dintre aceste probleme. Tumorile care afectează organele de reproducere pot avea un impact, după cum puteți bănui, asupra vieții sexuale a unei persoane. În timpul unei prostatectomii există un risc destul de crescut de deteriorare a nervilor și arterelor care înconjoară prostata, provocând scăderea fluxului de sânge spre penis, ceea ce poate duce la tulburări de erecție.

După cum s-a menționat deja, acesta este un risc care variază în mare măsură în funcție de vârsta pacientului, riscul crescând după vârsta de 70 de ani. În prezent este posibilă reducerea riscului de apariție a acestor probleme prin intermediul unor tehnici chirurgicale inovatoare și mai puțin invazive, cum este prostatectomia cu păstrarea nervilor, o operație care se efectuează atunci când cancerul nu este foarte extins și care are scopul de a păstra intacți nervii. În orice caz, chiar și atunci când se efectuează intervenții chirurgicale mai invazive, care lezează nervii, există tratamente specifice care pot duce la recuperare din punct de vedere sexual. Intervenția chirurgicală, precum și radioterapia și terapiile hormonale pot duce la apariția acestei reacții adverse.

Conștientizarea bolii și acceptarea oricăror modificări ale obiceiurilor sexuale reprezintă aspecte fundamentale, primul pas este ca persoana afectată să accepte gestionarea bolii; în plus față de factorii care depind direct de tipul de tratament ales, factorii psihologici influențează în mare măsură, de fapt, procesul de vindecare.

Tulburări ale dorinței sexuale șI durerea în cadrul relațiilor

Momentul diagnosticării și perioada de tratament provoacă un stres emoțional puternic, iar persoana își poate pierde interesul în ceea ce privește relațiile sexuale, iar dorința sexuală scade; este o afecțiune tranzitorie care se remite imediat ce pacientul începe să se simtă mai bine. Mai mult, în special din cauza terapiilor, pot apărea gânduri de depresie, care afectează sfera dorinței și a excitării, care pot fi întărite suplimentar dacă partenera (partenerul) nu se raportează în mod adecvat la boală. În condiții normale, atunci când un bărbat simte excitare sexuală, creierul său transmite semnale nervoase involuntare, care se extind de la coloana vertebrală ajungând la regiunea anală, prostată, uretră și apoi, în final, la penis.
Impulsurile nervoase eliberează substanțe chimice care provoacă umflarea corpilor cavernoși și dilatarea vaselor de sânge. Atunci când sângele ajunge la vasele de sânge ale penisului, apare erecția. Însă trebuie specificat că aceste impulsuri nervoase și reacția în lanț care are loc nu sunt controlabile. Reacțiile adverse ale unora dintre terapiile pentru cancer provoacă leziuni ale nervilor, vascularizare mai redusă, care, dacă sunt însoțite de incertitudine, stres, teamă de eșec și emoții tragice pot face dificilă obținerea erecției. Se poate întâmpla, în cele din urmă, ca după o intervenție în zona ​​prostatei și a pelvisului, lichidul seminal să ajungă în vezica urinară, iar sperma să se elimine astfel mai târziu odată cu urina. Acesta este un fenomen cunosc ca ejaculare retrogradă. Din aceste motive este esențial ca aceste probleme să fie imediat aduse la cunoștința medicului, pentru a se identifica cea mai bună cale de recuperare, reținând întotdeauna că implicarea deplină și dialogul cu partenerii sunt aspecte care facilitează și accelerează procesul de vindecare.

Medicamentele șI vindecarea pentru soluționarea efectelor terapiei hormonale

În tratamentul cancerului de prostată și în unele cazuri de cancer testicular se recurge la un tratament care vizează testosteronul. Creșterea celulelor de cancer de prostată este de fapt asociată cu prezența testosteronului, un hormon sexual produs în principal la nivelul testiculelor. Pentru a bloca creșterea tumorală trebuie reduse, prin urmare, concentrațiile acestuia, cu ajutorul unor medicamente specifice.
Din practica terapiei hormonale nu lipsesc reacțiile adverse, care sunt foarte similare cu cele care rezultă în urma îndepărtării testiculelor, cum ar fi pierderea libidoului și dificultățile de erecție. Pentru a diminua aceste probleme, medicul va evalua, împreună cu pacientul, utilizarea unor medicamente specifice care induc erecția, prin creșterea fluxului de sânge către penis. Implanturile scrotale sunt doar testicule artificiale, care sunt adăugate pentru a păstra aspectul estetic al scrotului, ajutând pacientul să își recâștige stima de sine cu privire la corp. Apoi mai există dispozitive cu presiune negativă care constau dintr-un cilindru transparent în care se fixează penisul, iar apoi se aspiră aerul din cilindru prin intermediul unei pompe, presiunea din jurul penisului scade, fiind facilitată circulația profundă a sângelui, ceea ce duce la erecție.
Proteza peniană în schimb este formată din două părți, dintre care una, aflată în interiorul organului, constă din doi cilindri expandabili, iar cealaltă, poziționată în scrot, este un tip de pompă care împinge un lichid în interiorul celor doi cilindri, inducând erecția. Implantul se efectuează sub anestezie și este permanent.

Articole similare

Rolul familiei și al persoanelor care asigură îngrijirea
Recuperare
Implicațiile psihologice