Colita ulcerativă

Colita ulcerativă

Ce este colita ulcerativă?

Colita ulcerativă (CU) este o formă de boală inflamatorie intestinală (BII).

În caz de CU, mucoasa internă a intestinului gros (numit uneori colon) și a rectului se poate inflama, cauzând ulcere care pot sângera și produce mucus. Prin urmare, colonul nu poate absorbi eficient lichidele ceea ce duce la mai multă diaree. De asemenea, nu poate ține la fel de multe materii fecale cum e normal, astfel încât scaunele pot fi mai frecvente (șase sau mai multe pe zi).

Care sunt simptomele colitei ulcerative?

Simptomele de CU pot varia de la o persoană la alta, în funcție de cât de inflamat este colonul și cât de severă este inflamația, însă mai jos sunt enumerate patru simptome frecvente.

Diaree
Vizite frecvente la toaletă
Dureri de scomac
Sângerări, mucus sau puroi în scaun, cauzate de ulcere infectate

Oamenii pot simți și oboseală sau pot avea o stare generală alterată, de exemplu, au temperatură, febră sau frecvență cardiacă rapidă sau își pierd apetitul, scad în greutate sau devin anemici, situație în care globulele roșii sunt reduse din cauza lipsei nutrienților sau a pierderii de sânge.

Simptomele de CU se pot modifica în timp. În cazul unelor persoane poate trece mult timp în care acestea au simptome puține sau deloc (remisiune), în timp ce alte persoane au perioade mai lungi sau mai frecvente în care simptomele lor sunt active (recidive sau „acutizări”).

Care sunt tipurile de colită ulcerativă?

Există diferite tipuri de CU în funcție de cât de mult din intestinul gros este afectat:

  • proctită - afectează doar rectul (partea cea mai de jos a intestinului gros).
  • stângă (sau distală) - colita afectează doar rectul și partea stângă a colonului.
  • pancolită (sau colita totală) - afectează întregul colon. Dacă afectează cea mai mare parte a colonului, dar nu întreg colonul, aceasta este cunoscută drept colită extensivă.

Probabil ați auzit de colita microscopică sau de tipurile de colită microscopică (colită colagenoasă și colită limfocitară), dar acestea sunt diferite tipuri de boală inflamatorie intestinală (BII) și nu diferite tipuri de CU.

Colita ischemică are unele simptome comune cu CU, dar este cauzată de lipsa fluxului sangvin către colon, iar debutul este foarte rapid. Și colita pseudomembranoasă are unele simptome comune cu CU, dar este cauzată de creșterea bacteriei C. difficile în colon după administrarea antibioticelor.

Cât de frecventă este colita ulcerativă?

În Marea Britanie, CU afectează în jur de o persoană din 420. Poate debuta la orice vârstă, deși majoritatea persoanelor sunt diagnosticate în jurul vârstei de 35 de ani. Afectează în mod egal bărbații și femeile. Persoanele fumătoare par să aibă un risc mai mic de a dezvolta CU comparativ cu cele care nu au fumat niciodată sau cele care nu mai fumează, din motive necunoscute.

Cum este gestionată colita ulcerativă?

CU nu se vindecă, dar inflamația poate fi gestionată cu ajutorul medicamentelor. De asemenea, simptomele de genul durerii sau diareii, pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor., Dacă acutizările repetate au impact asupra calității vieții, iar medicația nu funcționează în cazul dumneavoastră, atunci intervențiile chirurgicale pot reprezenta o opțiune. Speranța de viață a unei persoane cu CU este aceeași ca în cazul unei persoane fără această boală.

Obiectivul gestionării CU este să vă ajute să ajungeți la remisiune, caz în care aveți simptome puține sau deloc și de a o menține cât de mult timp se poate. Tipul de plan terapeutic pe care îl primiți depinde de cât de severă este boala dumneavoastră, cât de bine răspundeți la diverse medicamente, cât de bine se potrivesc cu stilul dumneavoastră de viață și calitatea vieții.

Există multe medicamente pentru CU care acționează prin reducerea inflamației, de exemplu, steroizi sau biologice. Ele se prezintă și sub diverse forme; unele se administrează oral, în timp ce altele necesită perfuzii și injecții.

Two people talking and eating
Viața cu colită ulcerativă

Multe persoane cu CU își pot trăi viața din plin și își pot atinge obiectivele, dar pot fi necesare unele ajustări, mai ales în perioada unei acutizări.9


Colita ulcerativă și alimentația

Evitarea unor anumite alimente poate fi utilă în cazul unor persoane cu CU, ceea ce poate fi analizat împreună cu echipa dumneavoastră de BII sau cu dieteticianul și un jurnal de alimente, dar nu există o „dietă pentru colita ulcerativă” pe care să o poată urma oricine are boala. De altfel, nu există legături confirmate între anumite alimente și acutizări, astfel încât nu vă putem recomanda să consumați sau să evitați anumite alimente în caz de CU.


Crohn’s and Colitis UK recomandă o alimentație sănătoasă și echilibrată deoarece este important să vă ajutați corpul să obțină diverșii nutrienți de care are nevoie.10


Discutând despre colita ulcerativă

Majoritatea persoanelor fără CU nu prea vor înțelege cum vă afectează boala, dar poate fi util dacă ajung să vă înțeleagă afecțiunea. Nevoile dumneavoastră se pot schimba de-a lungul timpului; poate resimțiți oboseală, aveți nevoie să vă duceți la toaletă mai des sau nu puteți pleca de acasă; aceste nevoi sunt mai ușor de înțeles pentru o persoană dacă aceasta vă înțelege afecțiunea.


Poate fi o idee bună să vă informați prietenii, familia, colegii, șeful, profesorul sau alte persoane relevante, astfel încât să vă înțeleagă nevoie și să vă ofere susținerea de care este posibil să aveți nevoie. Rețineți însă că le puteți spune oamenilor mai mult sau mai puțin în funcție de cum considerați și că există resurse online precum site-uri pentru a vă ajuta să îi informați cu privire la afecțiunea dumneavoastră.9

Întrebări de pus echipei medicale

Medicul și alți profesioniști din domeniul sănătății vă pot răspunde la întrebările pe care le-ați putea avea; puteți începe cu oricare din următoarele dacă doriți să știți mai multe:11

  • Ce parte din intestinul meu este afectată?
  • Pot face ceva pentru a reduce riscul de acutizări?
  • Având în vedere boala mea, ar fi util dacă aș face niște schimbări în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi să renunț la fumat sau să-mi schimb dieta?
  • Există vreo organizație de sprijin la nivel local?
  • Pot obține informațiile în scris?
  • Există ședințe educative pentru pacienți?

References

Myeloma UK AL amyloidosis Essential Guide. Accesat: 30 mai 2022.
Lousada I, Comenzo RL, Landau H, et al. Light chain amyloidosis: patient experience survey from the Amyloidosis Research Consortium. Advances in Therapy. 2015;32(10):920-928.
Amyloidosis Support. Amyloidosis awareness. Accesat: 26 mai 2022.
McCausland KL, White MK, Guthrie SD, et al. Light chain (AL) amyloidosis: the journey to diagnosis. The Patient-Patient-Centered Outcomes Research. 2018;11(2):207-16.
Myeloma UK. Diet and nutrition. Living well with AL amyloidosis Infosheet. Accesat: 26 mai 2022.
Healthline. 8 Natural and Complementary Therapies for Amyloidosis. Accesat: 26 mai 2022.
Shin SC, Robinson Papp J. Amyloid neuropathies. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine. 2012;79(6):733-48.
Cancer.Net. Amyloidosis: Symptoms and Signs. Accesat: 26 mai 2022.